Kuey Teow Kungfu adalah menu masakan yang menggugah selera dengan melihat makanan ini hati kita akan berdetak dan segera ingin menyantap dan menghabiskannya karna rasanya yang sedap dan cara membuat yang kami sajikan ini cukup simpel untuk di praktekkan dirumah dalam mengisi waktu kekosongan anda, dari pada bengeong lebih baik mencoba memasak resep Kuey Teow yang satu ini.
Tidak terasa yah sudah memasuki tahun 2014 ini. entry pertama di bulan December ini, selama liburan sekolah ternyata makin jarang waktu mau masak masak coba recipe baru, selalau aja ada acara di luar rumah hingga gak sempet nubrek di dapur.. Mumpung hari ini ngga kemana mana so siang tadi kami coba recipe yang sudah lamadi bookmarked.
Anda Belum pernah makan kuey Teow Kungfu ini sebelum kan, mumpung tadi anak-anak kepengen menyantap kuey teow goreng jadi nya buat emak nya bikin keuy teow kungfu ini aja,biar gx sakai lagi . hehehehe
Buatnya juga cuma 1 porsi special
Enak juga, lain dengan kwetiaw tomato sos yang terkenal, yang ini kuey teow nya di goreng dulu pakai telur kaya buat telur dadar baru di siram kuah nya . Rasanya enak dan ini kuah nya rada pedes sedikit karena campur pakai cili sos. Sayang anak anak ngga suka. Mereka lebih suka kuey teow goreng / sup. Tadi masak nya ada sedikitl ain dengan resep asal nya karena di sesuaikan dengan bahan yang terdapat di rumah. Joom liat recipe yang kami guna tadi.
Kuey Teow Kungfu
Bahan-bahan nya
1. 100 gram kuey teow
2. 1 biji telur
3. 1 sdm kicap masin
4. Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat Kuey teow :
Pertama. Basuh kuetiau dan toskan.lalu campurkan dengan kicap.
Kedua. Pecahkan telur dan pukul dengan garfu. Masukkan dan gaulkan dalam kuetiau tadi.
Ketiga. Masukkan sedikit minyak dan masukkan kuey teow nya. Goreng hingga kecoklatan serta sedikit garing.
Keempat. Angkat dan sisihkan.
Bahan Kuahnya:
1. 2 ulas bawang putih di cincang kasar
2. Udang segar
3. Cendawan hitam di potong nipis
4. Wortel di iris tipis
5. Bunga kobis di potong kecil
6. Brokoli di potong kecil
7. Bebola ikan di iris tipis
8. 1 sdm sos tiram
9. 1 sudu besar sos cili
10. 2 biji cili kering(potong kecil)
11. Serbuk lada putih
12. Gula dan sedikit garam
13. Sedikit minyak untuk menumis
14. Air secukupnya
15. 1 sdm tepung jagung campur sedikit air
Cara Membuat Kuahnya:
Pertama. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga sedikit wangi. Masukkan cili kering. lalu Goreng biar nampak sedikit garing.
Kedua. Masukkan udang , bebola ikan , aduk rata dan masak hingga warna udang berubah.
Ketiga. Masukkan air secukup nya, sos tiram, sos cili. biarkam sampai mendidih.
Keempat. Bila mendidih masukkan wortel, cendawan hitam, bunga kobis .
Kelima. Masukkan juga , serbuk lada putih , gula dan sedikit garam.
Keenam. Bila kita lihat semuanya masak, masukkan bancuhan tepung jagung. Aduk rata , rasakan kalo terasa sudah pas sesuai selera boleh matikan api nya.
Ketujuh. Cara menghidangkan nya, siram kuah nya di atas kuey teow yang sudah kita goreng sebelumnya.
RESEPI KUEYTEOW GORENG LADNA
Bahan-bahanya:
Bahan A
1. Sebunggkus kueyteorw
2. 1 sudu besar sos tiram
3. 1 sudu besar kicap
4. sedikit minyak
Bahan B
1. 3 ulas bawang putih (ditumbuk sedikit hancur)
2. 2 sudu besar minyak masak
3. 2 sudu besar sos tiram
4. 2 sudu besar kicap
5. sekeping dada ayam
6. 5 ekor sotong (dipotong kecil)
7. 10 ekor udang
8. 1/2 batang lobak merah (potong ikut suka anda ye, saya potong bulat berbunga :)
9. kobis bunga (pun ikut suka nak letak banyak mana.. agak2 lah ye)
10. 5 tangkai sawi (ikut suka juga)
11. 4 biji cili padi dihiris ( saya letak kemudian sebab anak makan kan.)
12. 2 sudu tepung jagung
13. 500ml air
14. minyak bijan
15. 1/2 kiub perisa ayam
16. garam secukup rasa
Cara-caranya :-
Pertama. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kunig dan wangi.
Kedua. Kemudian masuk ayam, udang dan sotong.. kacau sebentar
Ketiga. Selepas itu masukan sos tiram dan kicap, goreng sekejap, masukan air.
keempat. Kemudian masukan lobak dahulu, bila dah mendidih baru masuk bunga kobis serta sawi.
Kelima. Selepas itu masukan garam mengikut rasa dan kiub perisa ayam, lalu masukan tepung jagung yang telah dibancuh dahulukan dengan air.
Keenam. Akhir sekali titikan beberapa titik minyak bijan.
ketujuh. Apabila nak makan baru dimasukan hirisan cili padi.. tapi jika nak makan sendiri boleh masak bersama dengan sayuran tadi.
Cara Masak Bahan A:
Pertama. Panaskan minyak, kemudian masukan sos tiram dan kicap. Goreng sekejap lepastu masukkan kueyteow, kacau hingga sebati.
Kedua. Angkat dan letakan kedalam manggkuk
Akhirnya selesai juga penjelasan 2 resepi yang berbeda rasa tapi sama hidangan dan menunya untuk mendapatkan Resep Kuey Teow Kungfu Sedap Simpel anda perlu mencobanya berulang kali adar andah terlatih dan menjadi lebih kreatif dalam menghidangkannya.