Resep Kuey Teow Kungfu Sedap Simpel

Kuey Teow Kungfu adalah menu masakan yang menggugah selera dengan melihat makanan ini hati kita akan berdetak dan segera ingin menyantap dan menghabiskannya karna rasanya yang sedap dan cara membuat yang kami sajikan ini cukup simpel untuk di praktekkan dirumah dalam mengisi waktu kekosongan anda, dari pada bengeong lebih baik mencoba memasak resep Kuey Teow yang satu ini.
Kuey Teow Kungfu
Tidak terasa yah sudah memasuki  tahun 2014 ini. entry pertama di bulan December ini, selama liburan sekolah  ternyata makin jarang waktu mau masak masak coba recipe baru, selalau aja ada acara di luar rumah hingga gak sempet nubrek di dapur.. Mumpung  hari ini ngga kemana mana so siang  tadi kami coba recipe yang  sudah lamadi bookmarked.

Anda Belum pernah  makan kuey Teow Kungfu ini sebelum kan, mumpung tadi anak-anak kepengen menyantap  kuey teow goreng  jadi nya buat emak nya bikin keuy teow kungfu ini aja,biar gx sakai lagi . hehehehe

Buatnya juga cuma 1 porsi special 
Enak juga, lain dengan  kwetiaw tomato sos  yang terkenal, yang  ini kuey teow nya di goreng dulu pakai telur kaya buat telur dadar baru di siram  kuah nya . Rasanya enak dan ini kuah  nya rada pedes sedikit karena campur pakai cili sos. Sayang  anak anak ngga suka. Mereka lebih  suka kuey teow goreng / sup. Tadi masak nya ada sedikitl ain dengan resep asal nya karena di sesuaikan dengan bahan yang terdapat di rumah. Joom liat recipe yang  kami guna tadi.


Kuey Teow Kungfu 

Bahan-bahan nya
1. 100 gram kuey teow
2. 1 biji telur
3. 1 sdm  kicap masin
4. Minyak untuk menggoreng


Cara Membuat Kuey teow :
Pertama. Basuh kuetiau dan toskan.lalu campurkan dengan kicap.
Kedua. Pecahkan telur dan pukul dengan garfu.  Masukkan dan gaulkan dalam kuetiau tadi.
Ketiga. Masukkan sedikit minyak dan masukkan kuey teow nya. Goreng hingga  kecoklatan serta sedikit garing.
Keempat. Angkat dan sisihkan.

Bahan Kuahnya:
1. 2 ulas bawang putih di cincang kasar
2. Udang segar
3. Cendawan hitam di potong nipis
4. Wortel di iris tipis
5. Bunga kobis di potong  kecil
6. Brokoli di potong  kecil
7. Bebola ikan di iris tipis
8. 1 sdm sos tiram
9. 1 sudu besar sos cili
10. 2 biji cili kering(potong kecil)
11. Serbuk lada putih
 12. Gula dan sedikit garam
13. Sedikit minyak untuk menumis
14. Air secukupnya
15. 1 sdm  tepung jagung campur sedikit air

Cara Membuat Kuahnya:
Pertama. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga sedikit wangi.  Masukkan cili kering.  lalu Goreng biar nampak sedikit garing.
Kedua. Masukkan  udang , bebola ikan , aduk rata dan masak hingga warna udang berubah.  
Ketiga. Masukkan air secukup nya,  sos tiram, sos cili. biarkam sampai mendidih.
Keempat. Bila mendidih masukkan wortel, cendawan hitam, bunga kobis .
Kelima. Masukkan juga , serbuk lada putih , gula dan sedikit garam.
Keenam. Bila kita lihat semuanya masak, masukkan bancuhan tepung jagung. Aduk rata , rasakan kalo terasa sudah pas sesuai selera boleh  matikan api nya.
Ketujuh. Cara menghidangkan nya, siram kuah nya di atas kuey teow yang sudah kita goreng sebelumnya.

RESEPI KUEYTEOW GORENG LADNA
Bahan-bahanya:
Bahan A
1. Sebunggkus kueyteorw
2. 1 sudu besar sos tiram
3. 1 sudu besar kicap
4. sedikit minyak

Bahan B
1. 3 ulas bawang putih (ditumbuk sedikit hancur)
2. 2 sudu besar minyak masak
3. 2 sudu besar sos tiram
4. 2 sudu besar kicap
5. sekeping dada ayam
6. 5 ekor sotong (dipotong kecil)
7. 10 ekor udang 
8. 1/2 batang lobak merah (potong ikut suka anda ye, saya potong bulat berbunga :)
9. kobis bunga (pun ikut suka nak letak banyak mana.. agak2 lah ye)
10. 5 tangkai sawi (ikut suka juga)
11. 4 biji cili padi dihiris ( saya letak kemudian sebab anak makan kan.)
12. 2 sudu tepung jagung
13. 500ml air
14. minyak bijan
15. 1/2 kiub perisa ayam
16. garam secukup rasa

Cara-caranya :-
Pertama. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kunig dan wangi.
Kedua. Kemudian masuk ayam, udang dan sotong.. kacau sebentar
Ketiga. Selepas itu masukan sos tiram dan kicap, goreng sekejap, masukan air.
keempat. Kemudian masukan lobak dahulu, bila dah mendidih baru masuk bunga kobis serta sawi.
Kelima. Selepas itu masukan garam mengikut rasa dan kiub perisa ayam, lalu masukan tepung jagung yang telah dibancuh dahulukan dengan air.
Keenam. Akhir sekali titikan beberapa titik minyak bijan.
ketujuh. Apabila nak makan baru dimasukan hirisan cili padi.. tapi jika nak makan sendiri boleh masak bersama dengan sayuran tadi.

Cara Masak Bahan A:
Pertama. Panaskan minyak, kemudian masukan sos tiram dan kicap. Goreng sekejap lepastu masukkan kueyteow, kacau hingga sebati. 
Kedua. Angkat dan letakan kedalam manggkuk

Akhirnya selesai juga penjelasan 2 resepi yang berbeda rasa tapi sama hidangan dan menunya untuk mendapatkan Resep Kuey Teow Kungfu Sedap Simpel anda perlu mencobanya berulang kali adar andah terlatih dan menjadi lebih kreatif dalam menghidangkannya. 

Tinggalkan Komentar: